Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Μπλόκο στα διόδια του Ρίο


Η απειλή αστυνομικών τρομοκρατικών κρατήσεων σημάδευσε την διαμαρτυρία στα διόδια Ρίου

Να σταματήσει η «βιομηχανία» διώξεων των πολιτών που αντιστέκονται στο χαράτσι των διοδίων

Εντολές πληρωμών, ειδοποιητήρια, μηνύσεις και δίκες εναντίον πολιτών που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται το αυτονόητο: να μην πληρώνουν τα ληστρικά διόδια σε δρόμους-καρμανιόλες, σε δρόμους ημιτελείς, σε δημόσιους δρόμους. Η ενορχηστρωμένη φάμπρικα διώξεων κατασκευαστών/παραχωρησιούχων και κυβέρνησης, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, δεν συμβαίνει σε τυχαίο χρόνο. Συνοδεύει τις εξαγγελίες της τρόικας εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για επικείμενη επανέναρξη των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους, καθώς, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης, οι «διαπραγματεύσεις» με τους μεγαλοεργολάβους και τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα βαίνουν… καλώς και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Αυτό που ξέχασε όμως να μας πει ο κ. υπουργός είναι ότι οι νέοι όροι των «διαπραγματεύσεων» αλά Σαμαράς προβλέπουν να τα πάρουν όλα για όλα οι μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να κηρυχθούν έκπτωτοι και να πληρώσουν ρήτρες στο ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπουν ακόμα το ελληνικό κράτος να εγγυηθεί ότι δεν θα διαταραχθεί η πορεία της πολλαπλάσιας επερχόμενης ληστείας από… «ανυπάκουους», «τζαμπατζήδες» ή σε απλά ελληνικά τους πολίτες που αντιστέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της νεότερης ιστορίας. Κοινώς, οι «διαπραγματεύσεις» προϋποθέτουν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Ολυμπία Οδός: «εκτέλεσαν» το έργο και ακόμα εισπράττουν διόδια
Στην περιοχή μας, ενάμιση χρόνο μετά το οριστικό «πάγωμα» των εργασιών κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, που οδήγησε σε 2.700 απολύσεις και μετατροπή του δρόμου σε εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, η κοινοπραξία συνεχίζει να εισπράττει τα έσοδα των διοδίων.
- Συνεχίζει να εισπράττει εκατομμύρια για ένα έργο που δεν εκτελεί, δεν συντηρεί, δεν τηρεί καμία από τις προδιαγραφές οδικής ασφάλειας που προβλέπονται.
- Συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό για το τι εισπράττει, καθώς το σύστημα καταγραφής διέλευσης ελέγχεται από τον ίδιο τον παραχωρησιούχο(!), ενώ ο κύριος του έργου (το ελληνικό Δημόσιο) έχει παραιτηθεί του δικαιώματος οποιουδήποτε ελέγχου από τη στιγμή που η σύμβαση παραχώρησης τέθηκε σε ισχύ.
- Συνεχίζει να εισπράττει αν και έχει παραβιάσει ακόμα και τους όρους της αποικιοκρατικής σύμβασης (που της χάρισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2007), στη ροή και εξασφάλιση της χρηματοδότησης, στις προθεσμίες, στο φυσικό αντικείμενο του έργου, με ποσοστό ολοκλήρωσης μόλις στο 28% της κατασκευής.

Οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων αποτελούν ένα διαρκές και τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.
Να σταματήσουν οι οικονομικές και ποινικές διώξεις εναντίον πολιτών, δεδομένου ότι δεν είναι οι πολίτες και το ελληνικό Δημόσιο που οφείλουν, αλλά οι εργολάβοι που θα έπρεπε να έχουν κηρυχτεί έκπτωτοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει και διεκδικεί ριζικό επανακαθορισμό της στρατηγικής κατεύθυνσης στο ζήτημα του εθνικού οδικού δικτύου και επανεξέταση της δυνατότητας υγιούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας στους παρακάτω άξονες:
α. Επανεξέταση από μηδενική βάση των συμβάσεων παραχώρησης στην κατεύθυνση ακύρωσής τους. 
β. Δημιουργία Δημόσιου Φορέα με κοινωνικό έλεγχο για συνέχιση των έργων επέκτασης, βελτίωσης και συντήρησης των εθνικών οδικών δικτύων.

Να είμαστε όλοι στην παρέμβαση στα διόδια του Ρίου την Κυριακή 6/1/2013, στις 10:30 το πρωί.Δήλωση της Μ. Κανελλοπούλου για την επέμβαση της ΕΛΑΣ κατά την κινητοποίηση στα διόδια του Ρίου Πατρών


Σε δήλωση προέβη η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Κανελλοπούλου για την επέμβαση της ΕΛΑΣ κατά την
κινητοποίηση στα διόδια του Ρίου Πατρών και την προσαγωγή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Η δήλωση έχει ως εξής:
"Μαζί με πολλούς αγωνιστές συμμετείχα σήμερα στην κινητοποίηση του ΔΙΟΔΙΑ STOP, στα διόδια του Ρίου Πατρών.
Λίγο μετά αφ' ότου αποχώρησα και ενώ η κινητοποίηση συνεχιζόταν, ενημερώθηκα τηλεφωνικά ότι δύναμη της ΔΙΑΣ επενέβει στο σημείο, συνέλαβε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κατέγραψε τις πινακίδες των οχημάτων των μελών του κινήματος.

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επικαλέστηκαν δήθεν παράνομη βία που ασκήθηκε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε βάρος των υπαλλήλων της Ολυμπίας Οδού. Ωστόσο δεν ενημέρωσαν βάση ποιας καταγγελίας κατέφθασαν στο σημείο.

Ο συναγωνιστής έχει απελευθερωθεί χωρίς να του ασκηθεί δίωξη, ωστόσο θα θέλαμε να τονίσουμε στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ότι ήταν η ίδια η Τροχαία που ρύθμισε τη στάθμευση των οχημάτων των συντρόφων. Ήταν επίσης οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που βρέθηκαν εκεί και οι οποίοι μας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το
άνοιγμα των διοδίων, για το οποίο ήταν ενημερωμένοι και οι υπάλληλοι της Ολυμπίας Οδού.

Παρ' όλη τη λήξη του επεισοδίου, η Αστυνομία κράτησε τα στοιχεία και άλλων αγωνιστών σε περίπτωση που όπως δήλωσαν "αλλάξει γνώμη η Ολυμπία Οδός". Τα στοιχεία πολιτών δεν μπορούν να κρατηθούν με βάση τη βούληση
αποικιοκρατικών εταιρειών όπως η Ολυμπία Οδός, που συνεχίζει να κερδίζει χρήματα χωρίς να φτιάχνει το έργο.

Αγωνιζόμαστε για την ολοκλήρωση των δρόμων και είμαστε υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής για τα διόδια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου