Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Μνημόνιο και Αγρότες

Βασικά προβλήματα των αγροτών:


1. Μείωση επιστροφής Φ.Π.Α. και ΕΦΚ πετρελαίου
Μείωση του συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 11% σε 6%, ενώ παράλληλα μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.  Σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους αγροτικής παραγωγής, που κυρίως συνδέεται με τις δαπάνες προμήθειας, αλλά και με την κάλυψη των δαπανών για ενέργεια και λιπαντικά.
2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Ποιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προτίθεται να βάλει τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών και να υποχρεώσει όλους τους επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων – εξόδων). Έτσι, το φορολογητέο εισόδημα που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδα, θα υπόκειται σε έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 20-25%, χωρίς πρόσθετα «παράθυρα» για αφορολόγητο αποθεματικό και ειδικές εκπτώσεις.
3. ΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ
Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας, ενώ θα θεσπιστεί κι ένα –αρκετά χαμηλό, σύμφωνα με τις πληροφορίες- όριο για το αφορολόγητο από το νέο φόρο.
Φόρο θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.
Η παραπάνω πρόταση οδηγεί φορολόγηση ενός από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, στην υπόλοιπη οικονομία δεν φορολογούνται.
4. ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Μείωση κατά 60 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία δίνεται στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (από 160 εκατ. ευρώ θα δοθούν μόνο 100 εκατ. ευρώ).
5. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ
Μείωση στο ύψος της σύνταξης κατά 30 περίπου ευρώ στις συντάξεις των 360 ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα εξαφάνιση των δώρων Χριστουγέννων Πάσχα και καλοκαιριού (σύνολο 720 ευρώ)  
Αυτό σημαίνει, ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση για την εξοικονόμηση ποσού για τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από  870 εκατ. ευρώ.
Τονίζεται ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΟΓΑ βρίσκεται στο πλέον χαμηλό επίπεδο μηνιαίας βασικής σύνταξης, κυμαινόμενη κατά μέσο όρο από 363 έως 443 ευρώ περίπου, αποτελώντας το 50% και πλέον του συνολικού αριθμού, ενώ είναι γνωστό ότι η οικονομική κατάστασή τους βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο, μια και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες της καθημερινής διαβίωσης
6.  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς προχωρά η σύνδεσή τους με τα κόστη χονδρεμπορικής. Αυτό αφορά και το ηλεκτρικό ρεύμα για αγροτική χρήση. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση στο ρεύμα ήταν της τάξης του  12,3%
7.  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ  ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ
Η θέση μας : «Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό το σκάνδαλο».
                         Η εκχώρηση της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς σημαίνει:
Ανυπαρξία δημόσιου φορέα/ιδρύματος για χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα
Κίνδυνος εκποιήσεων υποθηκευμένων στοιχείων ( σς. τα χρέη των συνεταιρισμών και του 80% των αγροτών έχουν περάσει επίσης στην Πειραιώς, άρα τα περί «καλής» ας τα αποφύγουμε) και υπερσυγκέντρωσης γης και μέσων παραγωγής σε λίγα χέρια.
-          Οι προθέσεις ( με ή χωρίς τη συμφωνία του ΥΠΑΑΤ) του ομίλου Πειραιώς να «αναλάβει» και παροχή δημόσιων υπηρεσιών ( ΟΣΔΕ, Συμβουλοι κλπ), περαιτέρω συρρίκνωση/ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.
-          Να ακυρωθεί η πώληση των ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ. Λειτουργία τους σαν αυτοδιαχειριζόμενες συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις στα χέρια των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών.
8. Η μη καταβολή αποζημιώσεων για όλες τις καταστροφές   όπως για παράδειγμα του σκουληκιού στις  βαμβακοκαλλιέργειες. Κάτι που θα έπρεπε να καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, του οποίου τον δημόσιο χαρακτήρα κατήργησαν, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.
9. Ο απαράδεκτος Νόμος για τους Συνεταιρισμούς 4015/2011 που  προωθεί την τελική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί Σύλλογοι αφού αδρανοποιήθηκαν εκφυλίστηκαν και χρεοκόπησαν έχασαν τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό. Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που μετατράπηκαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας.
10. Επίσης όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οδηγείται σε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές με σημαντικές μειώσεις στις ενισχύσεις που λάμβαναν έως σήμερα οι αγρότες και φυσικά με καταστροφικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και το εισόδημα τους

Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ομάδα Τεκμηρίωσης


Και δηλώσεις Αλ. Τσίπρα μετά από συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου