Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πιερ Λοράν (πρόεδρος ΚΕΑ): Κάνουν επίδειξη δύναμης με την Κύπρο



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

"Η πραγματική προστασία για τους λαούς έγκειται στην κοινωνική εναρμόνιση προς τα πάνω"
"Για ένα νέο παράδειγμα", που πάει παραπέρα τη "βία της λιτότητας", μίλησε ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, της βασικής συνιστώσας του Αριστερού Μετώπου, Πιέρ Λοράν. Ο Πιέρ Λοράν βρέθηκε στην Αθήνα για να παραστεί στην συνεδρίαση του προεδρείου του ΚΕΑ και μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής για την "εξαφανισμένη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ", για το πώς η κατάσταση στην Κύπρο "δημιούργησε ένα κύμα σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη", για το δημοκρατικό έλλειμμα και την "απονομιμοποίηση" των ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με άλλους όρους και τόνισε πως "σώζοντας τις τράπεζες δεν σώζεται η Ευρώπη"


* H Γαλλία γιατί είναι εξαφανισμένη την ώρα που η Ευρώπη είναι σε αναβρασμό;
H Γαλλία και ο γαλλικός λαός δεν εξαφανίστηκαν. Αντίθετα, είναι η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία, αντί να διεξαγάγει τον αγώνα τον οποίο είχε υποσχεθεί για να επαναπροσδιορίσει τη δημιουργία της Ευρώπης, αποφάσισε να οπισθοχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και της τρόικας. Πιστεύω ότι η φωνή της Γαλλίας ενάντια στην Ευρώπη της λιτότητας εξακολουθεί να υπάρχει και αντιπροσωπεύεται από το Αριστερό Μέτωπο. Η μάχη συνεχίζεται στη Γαλλία και θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

* Πώς ερμηνεύετε τη στάση της γερμανικής ελίτ σε σχέση με την Κύπρο;
Υπάρχει μία εξαιρετικά κυρίαρχη βούληση των γερμανικών ελίτ. Επιθυμούν να ευθυγραμμίσουν όλην την Ευρώπη στις οικονομικές και χρηματιστηριακές τους απαιτήσεις και επιθυμούν να θέσουν υπό την κυριαρχία τους ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Πιστεύω ότι το Μνημόνιο λιτότητας, το οποίο έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, την Ιταλία, δεν τους ήταν αρκετό. Θέλησαν με την Κύπρο να δημιουργήσουν ένα νέο παράδειγμα πηγαίνοντας σε ανώτερο επίπεδο τη βία της λιτότητας. Σκέφτηκαν ότι με την επίθεσή τους σε μία τόσο μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να κάνουν μία νέα επίδειξη της δύναμής τους. Αυτό όμως το οποίο υποτίμησαν είναι ότι το σχέδιο ενάντια στην Κύπρο δημιούργησε ένα κύμα σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σήμερα πολλές από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι αλληλέγγυοι με την Κύπρο.

* Πιστεύετε πως τίθενται θέματα που οδηγούν σε διάλυση της Ευρωζώνης; Η απόσταση Βορρά - Νότου διευρύνεται. Πού οδηγεί αυτό;
Ο ολοένα και πιο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο η τρόικα, οι Γερμανοί κυβερνώντες και η Επιτροπή των Βρυξελλών διευθύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε και προκαλεί ακόμη μία ολοένα αυξανόμενη πολιτική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η νομιμότητα των ευρωπαϊκών αποφάσεων αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, υπάρχει αναπόφευκτα ο κίνδυνος να προκληθεί ένα μεγάλο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις εθνικιστικές, λαϊκίστικες και ξενοφοβικές δυνάμεις να αναπτυχθούν. Πιστεύω ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό.
Είναι δυνατόν να βγούμε από τη σημερινή κρίση της Ευρωζώνης δημιουργώντας δεσμούς αλληλεγγύης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα δημιουργήσουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα απεγκλωβιστεί από τις υπαγορεύσεις της τρόικας και η οποία θα θέσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην υπηρεσία της χρηματοδότησης των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης, αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβόμαστε σε όλες τις περιστάσεις τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Αντιθέτως, σήμερα οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όλο και περισσότερο πιο αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.

* Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις τράπεζες;
Οι τράπεζες είναι οι υπεύθυνες για την κρίση. Ανέπτυξαν τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες αντί να χρηματοδοτήσουν τις διάφορες οικονομίες. Από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες προσπαθούν να κάνουν τον λαό να πληρώσει τα δικά τους λάθη. Και αναπτύσσοντας τη λιτότητα βυθίζουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανεργία, τη φτώχεια και την οικονομική ύφεση. Επομένως είναι σίγουρο πως ο ισχυρισμός ότι σώζει κανείς την Ευρώπη σώζοντας τις τράπεζες, όπως κάνει σήμερα η τρόικα, οδηγεί σε μια γενική καταστροφή.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού τομέα, των μεγάλων τραπεζών στις διάφορες χώρες, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να θέσουμε εκ νέου την τραπεζική δραστηριότητα στην υπηρεσία της χρηματοδότησης των εποικοδομητικών και χρήσιμων προγραμμάτων, των δημόσιων υπηρεσιών και της οικονομικής ανάπτυξης των διάφορων βιομηχανιών και εθνικών οικονομιών. Χωρίς αυτή την κατάκτηση του δημόσιου ελέγχου των τραπεζών θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε και να πληρώνουμε το χρέος των τραπεζών, σαν σε ανεμοστρόβιλο...

* Βλέπουμε ανακλαστικά εθνικής αναδίπλωσης. Πώς απαντά η Αριστερά;
Μία από τις αιτίες της σημερινής κρίσης είναι ότι απελευθερώσαμε την κυκλοφορία των κεφαλαίων για να θέσουμε αυτήν την οικονομική συσσώρευση στην αποκλειστική υπηρεσία των οικονομικών αγορών. Και αυτή η ελευθερία των κινήσεων του κεφαλαίου χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτήσει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει το κοινωνικό ντάμπινγκ ανάμεσα στους εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους διχάσει και να αυξήσει τις ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες χώρες. Επομένως είναι λογικό οι λαοί και οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα πλαίσια να αναζητούν τρόπους προστασίας και αναδίπλωσης ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου. Αλλά αυτήν την προστασία εμείς τη θέλουμε αλληλέγγυα. Η πραγματική προστασία για τους διάφορους ευρωπαϊκούς λαούς έγκειται στην κοινωνική εναρμόνιση προς τα πάνω και σε έναν νέο έλεγχο των κινήσεων του κεφαλαίου.
(Μετάφραση - Διερμηνεία: Χαρά Καπλάνη)
πηγή :ΑΥΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου