Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χανιά-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Συνάντηση για το αναπτυξιακό μοντέλο του Τουρισμού


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού και η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για τον τομέα του Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, με τίτλο «Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό με στόχο την κοινωνική αποτελεσματικότητα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».
 Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν και συμμετείχαν δια των εκπροσώπων τους, όλοι οι ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση τους να συμμετέχουν σε μια ειλικρινή διαβούλευση, σχετικά με το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και επιμέρους ειδικότερα ζητήματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), , Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Απόστολος Αλεξόπουλος (Β’ Αθήνας), Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (Β’ Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Γάκης (Δωδεκανήσων), Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων), Γιάννης Ζερδελής (Λέσβου), Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλλονιάς), Αγνή Καλογερή (Σάμου), Νίκος Συρμαλένιος (Κυκλάδων), συνεργάτες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ και μέλη του Τμήματος Τουρισμού του κόμματος.
Τις εργασίες άνοιξε ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διεθνών τάσεων στον τουρισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και στις επιπτώσεις που είχαν αυτές στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νέο συμμετοχικό, αναπτυξιακό μοντέλο που θα στοχεύει στην ποιότητα και εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας, τη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών και την ουσιαστική κοινωνική ανταπόδοση και ωφέλεια. 
Τέλος, σημείωσε με έμφαση τις ολέθριες συνέπειες που έχουν για τον τουρισμό οι μνημονιακές πολιτικές αποδόμησης του παραγωγικού ιστού της χώρας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους και πλήρους αδυναμίας συγκρότησης ενός νέου αναπτυξιακού ρόλου της δημόσιας σφαίρας. 
Ακολούθησε διάλογος γύρω από ζητήματα θεσμικού πλαισίου και διοικητικής οργάνωσης του τουρισμού, χωρικού σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης, απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, πρακτικών προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος, συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό κ.λπ. – χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται σε αυτά. 
Αυτό που με έμφαση επισημάνθηκε είναι ότι οι επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις που επιφέρει στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση το «Σχέδιο Αθηνά», οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης των διοικητικών φορέων του τουρισμού (ΥΠΟΤ και ΕΟΤ), η προώθηση της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των μαζικών επενδύσεων εις βάρος ενός βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού και η διαχρονική αδυναμία ανάπτυξης αξιόπιστων εργαλείων στήριξης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων (αξιοποίηση ερευνών, Δορυφόροι Λογαριασμοί Τουρισμού κ.λπ.). επισημάνθηκαν με έντονα κριτική διάθεση, σχεδόν από το σύνολο των συμμετεχόντων.
Κατά το κλείσιμο της συνάντησης, κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων υπήρξε η πρόθεση για συνέχιση και περαιτέρω θεματική διεύρυνση και εξειδίκευση της διαβούλευσης, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου