Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μαρία Κατουφά στην ΠΣ

Πανελλήνια Συνδιάσκεψη ΣΥ.ΡΙΖΑ ΕΚΜ

Ξεκινάμε την πορεία για τη δημιουργία ενιαίου κόμματος μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας.
Ο κόσμος εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και του έδωσε τη δυνατότητα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απογοητευμένος από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό που καταρρέει.
Αυτό δύο πράγματα σημαίνει:
Πρώτον ότι η κατάσταση χρήζει άμεσης δράσης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τιμώντας την ψήφο μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού.
Δεύτερον ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να γίνει κοινωνός της δράσης και της ιδεολογίας της Αριστεράς.
Ο πλουραλισμός των απόψεων και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο της Αριστεράς. Στόχος μας είναι, όχι μόνο να μη χάσουμε την επικοινωνία με τον κόσμο αλλά και να την ενδυναμώσουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς γι'αυτό και έχουμε καθήκον να μεταδώσουμε και να μοιραστούμε τις βασικές ιδέες μιας αριστερής πολιτικής.
Στο επίπεδο της οικονομίας : Η ανομοιογένεια της οικονομίας είναι πλέον εμφανής καθώς τείνει να εξαφανιστεί η λεγόμενη μεσαία τάξη.Η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων,οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας έχουν καταστήσει μια ολόκληρη γενιά δέσμια ενός ταξικού πολέμου.
Πέρα λοιπόν από την αδιαμφισβήτητη κατάργηση του μνημονίου και την ακύρωση της δανειακής σύμβασης που πρέπει να γίνουν οφείλουμε ως Αριστερά την προστασία των βαλλόμενων κοινωνικών στρωμάτων και την εφαρμογή πολιτικής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει φορολόγηση των εχόντων και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε καμία περίπτωση να μη γίνουμε κλώνος παλιότερου μοντέλου κομματικού σχηματισμού ο οποίος καταρρέει γιατί μοναδικό σκοπό είχε τη διαχείριση της εξουσίας με την μορφή παροχής προνομίων στο λαό για να μπορεί να εξαγοράζει χρόνια την ψήφο του και να τον κρατά δέσμιο ενός σάπιου πολιτικού συστήματος.
Στον απλό πολίτη πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συνέχεια του ήδη υπάρχοντος συστήματος.Να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφετολογικούς σκοπούς.
Να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε μια νέα αρχή. Να φτιάξουμε νέες βάσεις με την κοινωνία για την κοινωνία.Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το συνώνυμο της ισότητας και της δικαιοσύνης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η Ελλάδα μπορεί να συνδιαμορφώσει αλλαγής πολιτικής και να απαιτήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλαγή πορείας. Είναι λοιπόν σημαντική η χάραξη στρατηγικής τέτοιας εξωτερικής πολιτικής η οποία θα καθιστά και θα συνδέει την ελληνική κρίση  με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση.
Το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο.Κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος σε όποια χώρα κι αν ζει αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με μας. Τόσο ο Ισπανός ο Ιρλανδός ο Πορτογάλος αλλά και ο Γερμανός,ο Φινλανδός κι ο Ολλανδός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους Έλληνες εργαζόμενους.
Αντίθετα μάλιστα έχουμε μόνο να κερδίσουμε γιατί μαζί παλεύουμε για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη όπου κεντρικός άξονας θα είναι ο άνθρωπος κι όχι το κέρδος των τραπεζών και των μεγαλοβιομηχάνων.
Κι αυτή είναι η διαφορά μας απ'τα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα. Εμείς θέλουμε μαζί μας τους εργαζόμενους και ανέργους απ'όλο τον κόσμο.Καταλαβαίνουμε ότι ο πόλεμος είναι ανθρωπιστικός, είναι ταξικός και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς.
Γνωρίζουμε πως ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία είναι όργανα του συστήματος για την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της καταπάτησης της ελευθερίας του ανθρώπου.
Δεν πάει άραγε πολύς καιρός που αυτοί που σήμερα  βγάζουν εθνικές κορώνες έπαιρναν για τις δουλειές τους ανθρώπους από την Αλβανία και το Πακιστάν για να δίνουν χαμηλά μεροκάματα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.Θεωρώντας τους παιδιά ενός κατώτερου θεού για να έχουν φθηνά εργατικά χέρια.
Τώρα αναγκάζονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους να δουλέψουν με χαμηλούς μισθούς αφού άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στους εργοδότες να ρίξουν τα μεροκάματα κατά το δοκούν.
Σου λένε να μισείς τον διπλανό σου, ενώ οι ίδιοι σου μειώνουν το μισθό σου.
Αυτό που προκαλεί όμως ντροπή είναι ότι θεωρούνται από κάποιους υπερασπιστές της πατρίδας και του Ελληνισμού και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθελληνισμό και προδοσία κατά του έθνους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πείσμα όλων αυτών κατηγοριών συνεχίζει με πράξεις να αποδεικνύει ότι στέκεται με σεβασμό διπλά και στον άνθρωπο και στην πατρίδα.
Πολιτισμός είναι ο συγκερασμός ανθρωπισμού και πατριωτισμού. Αν σβήσει ο λαός μας για ποια Ελλάδα θα μιλάμε; Παλεύουμε δίπλα στον κάθε εργαζόμενο στον κάθε άνεργο στον κάθε συνταξιούχο για ένα καλύτερο αύριο σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό ότι αγαπάμε την πατρίδα μας;
Αλλά πέρα από αυτό η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι έμπνευση για μας. Διδασκόμαστε μέσα από τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας έννοιες όπως  δημοκρατία, φιλοσοφία αλλά και τις επιστήμες και τις τέχνες. Δεν είμαστε εμείς οι πολέμιοι του Ελληνισμού όπως θέλουν να λένε μέσα από τις προπαγανδιστικές τακτικές που χρησιμοποιούν. Εμείς είμαστε η συνέχεια του Ελληνισμού του πολιτισμού και των αρχών που μας κληροδότησε η Ιστορία.

Η ίδια η ελληνική συνείδηση μας απομακρύνει από οποιαδήποτε πατριωτική ομάδα η οποία μιλά για τον Ελληνισμό αλλά πουθενά δεν βρίσκεις τον μεγαλείο του πολιτισμού  στα λόγια και στις πράξεις τους.
Είναι οι λέξεις χωρίς το νόημα τους.
Ακούμε να φωνάζουν αγαπώ την Ελλάδα και βλέπουμε να βιάζουν τον πολιτισμό και τις αξίες της.
Ο Έλληνας για μας είναι ο συνειδητοποιημένος πολίτης, ο πολιτισμένος, ο καλλιτέχνης, ο άνθρωπος του πνεύματος. Η ουσία στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό βρίσκεται στο πνεύμα και όχι στο αίμα.
Ο Έλληνας γεννιέται όταν ωριμάζουν μέσα του οι αξίες , η αντίληψη του για τον κόσμο και όταν αποκτά Ελληνική παιδεία  όχι όταν γονιμοποιείται το ωάριο από το σπερματοζωάριο.
Για μας αν δεν μελετήσεις βιβλία, αν δεν εντρυφήσεις στον πολιτισμό, στο θέατρο στην Τέχνη αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα  και την ιστορία Έλληνας δεν γίνεσαι. Αν μισείς οτιδήποτε το διαφορετικό και ζεις με προλήψεις, ξενοφοβία αν έμαθες μόνο να βγάζεις άναρθρες κραυγές και ξεσκίζεις σάρκες σαν το θηρίο η ταυτότητα σου γράφει ότι είσαι Έλληνας αλλά δεν είσαι.

Εμείς θέλουμε την Ελλάδα της φιλοξενίας της αλληλεγγύης της Τέχνης και του πολιτισμού.
Θέλουμε ένα συνασπισμό δυνάμεων με ριζοσπαστικές αντιλήψεις που θα επιτρέψει την αναγέννηση των αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε οι συνιστώσες ενός κόσμου οι οποίοι ενωμένοι μπορούμε να αναδείξουμε μια συνισταμένη. Την συνισταμένη της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού τα οποία είναι αγαθά και ιερά για όλους μας.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ,
μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου