Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Νέο ακροδεξιό ντελίριο από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων

Ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις ιεράρχης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση 13 σημείων, στην οποία δεν παραλείπει να δώσει και «οδηγίες» στα μέλη της Χρυσής Αυγής, ώστε να βελτιώσουν το στυλ τους

 «Αν τροποποιήσετε το στυλ που εφαρμόζετε, αν ωριμάσετε δηλ., μπορείτε να καταστείτε μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη», διαμηνύει στους χρυσαυγίτες ο Αμβρόσιος

 Νέα έκρηξη σκοταδισμού από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις ιεράρχης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση 13 σημείων, στην οποία δεν παραλείπει να δώσει και «οδηγίες» στα μέλη της Χρυσής Αυγής, ώστε να βελτιώσουν το στυλ τους.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου, σύμφωνα με την οποία ο μητροπολίτης θα έκανε τον αγιασμό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πόλη. Ο Αμβρόσιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα παραστεί, αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον ηγούμενο της ιστορικής Μονής των Ταξιαρχών Αιγιαλείας.
Σε εριστικό τόνο αναφέρει ότι «δεν πρόκειται το κόμμα της Κουμουνδούρου να ρυθμίσει τη δική του ζωή», ενώ προχωρώντας ακόμα παραπέρα έδωσε και συμβουλές στη Χρυσή Αυγή. «Αν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα μας, πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου ή τη μέθη από την εκλογική τους επιτυχία, πράγματα τα οποία τους οδηγούν σε λανθασμένες ενέργειες. Πώς π.χ. μπορούμε να ξεχάσουμε εκείνο το περίφημο ''εγέρθητι'', που τους έκαμε τόσο μεγάλο κακό;
Καλόν είναι να μην ξεχνούν ότι στην εποχή μας η μεγάλη αγάπη προς την πατρίδα θεωρείται αμάρτημα και το ''εθνικιστής'', ενώ θα έπρεπε να είναι εύσημο, δυστυχώς είναι ''ρετσινιά'', που εύκολα επικολλούν σε όσους αγαπούν την Ελλάδα μας», υπογραμμίζει ο κ. Αμβρόσιος στην επιστολή του, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Αν τροποποιήσετε το στυλ που εφαρμόζετε, αν ωριμάσετε δηλ., μπορείτε να καταστείτε μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη και μια ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα».
Εξέφρασε την αντίθεσή του με τους μητροπολίτες που έχουν ταχθεί εναντίον της δράσης του ακροδεξιού κόμματος, λέγοντας πως αν η Βουλή θέσει τη Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, θα είναι ο πρώτος που θα δώσει μια «μεγάλη κλωτσιά».
Τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα αρετής και δεοντολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μέλη του οποίου αποδίδει τη φωτιά στο κτίριο της Marfin Bank.
Τέλος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του Αλ. Τσίπρα και την απόφασή του να μην κάνει θρησκευτικό γάμο. «Ας μείνουν οι άθεοι με την αθεΐα τους και εμείς με την Εκκλησία μας», κατέληξε.
Λιτανεία από τη Χρυσή Αυγή
Μπορεί οι παράγοντες της Εκκλησίας να παίρνουν δημόσια όλο και περισσότερο αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάζουν τη ρατσιστική βία, όμως υπάρχουν και άλλοι που «φλερτάρουν» ανοιχτά μαζί της. Οι υπεύθυνοι της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο της Ξάνθης ζήτησαν τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας έβαψαν εξωτερικά τον ναό, ενώ την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου χρυσαυγίτες φορώντας τα μαύρα μπλουζάκια με τα σήματα του συνδέσμου μετέφεραν κατά την περιφορά την εικόνα του Αγίου Δημητρίου!
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γράφει ο Θοδωρής Ρουμπάνης
Ο βίος και η πολιτεία του ιεράρχη της... χωροφυλακής
Ορισμένοι από τους 82 μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας νομίζουν ότι έχουν εκ Θεού το δικαίωμα να προκαλούν. Περίβλεπτη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής.
Στα 74 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία:
  • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της.
  • Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα».
  • Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού.
  • Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ».
  • Τα όσα εκστομίζει ο επίσκοπος των μαρτυρικών Καλαβρύτων δεν εκπλήσσουν. Ο επί δικτατορίας ιερέας των Σωμάτων Ασφαλείας έχει φροντίσει να δώσει δείγματα γραφής σε ολόκληρη την 34χρονη αρχιερατεία του.
    Είναι εκείνος που δύο φορές μετέφερε στο Σύνταγμα το Λάβαρο της Μονής Μεγίστης Λαύρας για να το υψώσει ενάντια όχι σε κάποια σουλτανική τυραννία ή φασιστική απειλή, αλλά σε νόμιμες ενέργειες συνταγματικών κυβερνήσεων.
    Καμαρώνοντας εμφανίστηκε με το έμβλημα της Επανάστασης του ΄21 στις δύο λαοσυνάξεις:
  • Το 1987, όταν το Ιερατείο είχε κηρύξει σταυροφορία εναντίον του Νόμου Τρίτση για την εθνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Το 2000, όταν οι Αρχιερείς της Μονής Πετράκη θέλησαν μάταια να εμποδίσουν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.
  • Σήμερα, ο Γέρων Καλαβρύτων ευλογεί και τις πεζοδρομιακές εκδηλώσεις έξω από το «Χυτήριο» του Βοτανικού. Νομίζει ότι θα συγκινήσει το «χριστεπώνυμο πλήθος», αλλά στην πραγματικότητα λίγο απέχει από το προκαλέσει ναυτία.
    Ναυτία προκάλεσε τον Αύγουστο του 2011, όταν ζήτησε και επισκέφθηκε στη φυλακή του Κορυδαλλού τον Νικόλαο Ντερτιλή, τον μοναδικό από τους απριλιανούς που παραμένει έγκλειστος, αρνούμενος να ζητήσει χάρη.
  • Είχε χαρακτηρίσει τότε «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.
  • Είχε θεωρήσει την επίσκεψή του εκείνη «γροθιά στην ψευδεπίγραφη δημοκρατία της εποχής μας».
Δεν απαντά, όμως, ο δεσπότης ποιους από τους χιλιάδες δεσμώτες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας επισκέφθηκε τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Βασιλικής Χωροφυλακής. Ποιους από τους εκατοντάδες φρικτά βασανισμένους θέλησε να συναντήσει;
Μπορεί κάποιος να θεωρήσει (για μια μόνο στιγμή) παρελθόν τα όσα υπέστησαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού τα χρόνια της χούντας. Αλλά και σήμερα, ποιον από τους εκατοντάδες γρονθοκοπημένους ή μαχαιρωμένους μετανάστες παρηγόρησε;
Οι Ευαγγελιστές βεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο Ιησούς έλεγε πως πίσω από κάθε ασήμαντο άνθρωπο, που έχει ανάγκη βοήθειας, κρύβεται ο Ιδιος. Ειδικά για τους ξένους ξεκαθάρισε ότι «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» (Ματθ, κε, 35).
 
πηγη :εθνος 29/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου