Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΣ






                            ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 



Δευτέρα  24/9/2012

                             
                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα : Η παύση λειτουργίας του συσκευαστηρίου βιολογικών εσπεριδοειδών και η εγκατάλειψη της εμπορίας τους από την Παναιγιάλεια Ενωση Συν/σμών (ΠΕΣ)


Στη σημερινή συγκυρία
--που οι αγρότες βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες  της οικονομικής κρίσης, εξ αιτίας της εκτόξευσης των τιμών των αγροτικών εφοδίων(λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κλπ) με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους να μην καλύπτεται από τις εξευτελιστικές τιμές που απολαμβάνουν στις συνθήκες «ελεύθερης αγοράς».
--που η αγορά κατακλύζεται με επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μεταλλαγμένα προϊόντα.
--που οι αγρότες επιμένουν να συνεταιρίζονται ώστε να παρακάμπτονται οι μεσάζοντες, παρά τα΄αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει δεχθεί το συν/κό κίνημα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών .
Σε αυτή τη χρονική στιγμή η ΠΕΣ αποφάσισε να κλείσει το συσκευαστήριο των βιολογικών  εσπεριδοειδών με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αφήσει τους  αγρότες στο έλεος των εμπόρων .
Ο πρόεδρος της ΠΕΣ αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι οφείλεται
-- στη μείωση της παραγωγής λόγω του πάγου, των ετών 2004  και 2007 ,που έπληξε τις καλλιέργειες ,
--στην κατάργηση της επιδότησης των βιολογικών εσπεριδοειδών
--και τέλος στον σκληρό ανταγωνισμό των προϊόντων  με αυτά της Τουρκίας και της Αργεντινής .

Η αλήθεια είναι ότι η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων άφησαν εκτός επιδοτήσεων τα βιολογικά εσπεριδοειδή .
Η λειτουργία της ΠΕΣ τα τελευταία χρόνια, χωρίς όραμα, στέρησαν την προοπτική εξεύρεσης αγορών για τα προϊόντα της


Όσο για τις δικαιολογίες για μείωση της παραγωγής ,που σε ένα βαθμό είναι γεγονός , δεν είναι όμως αποτρεπτικό  για τη λειτουργία με την υπάρχουσα παραγωγή, που δεν είναι ευκαταφρόνητη .

Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι ήδη  έμποροι έχουν επισκεφθεί παραγωγούς της Αιγιαλείας και συζητούν για την αγορά των προϊόντων.
Μαρτυρίες αγροτών αποδεικνύουν ότι, το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας δεν ισχύει γιατί και οι τιμές που η ΠΕΣ πλήρωνε δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές αν συνυπολογισθούν και οι περικοπές που εγίνοντο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  έγκαιρα έχει τονίσει ότι  
---<<Οι αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί Σύλλογοι αφού αδρανοποιήθηκαν εκφυλίστηκαν και χρεοκόπησαν έχασαν τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό. Οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις μετατράπηκαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας.>>
--Σκόπιμα αφέθηκαν σε αυτή την κατάσταση, ώστε να μετατραπούν σε ιδιωτικές εταιρείες, ακριβώς δηλαδή ότι θέλει η κυβέρνηση  να πετύχει και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  υποστηρίζει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας καλεί την διοίκηση της ΠΕΣ να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας του συσκευαστηρίου ώστε να συνεχισθεί η βιολογική καλλιέργεια προϊόντων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου