Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΜ Σταθάκης Γ στο Αίγιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αιγιάλειας (Τ.Ε. Αιγίου) με θέμα την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η οποία φιλοξενήθηκε στο "Πολύκεντρο" Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς Αιγίου.
 Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή της ταινίας <<το δόγμα του ΣΟΚ >>που είνα βασισμένη στο  βιβλίο της Ν Κλάιν που πραγματεύεται την πορεία των χωρών που μπήκαν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ.
Την παρουσίαση της ταινίας έκανε το μέλος της οργάνωσης κα  Σταυροπούλου Τ 
Στη συνέχεια οι βουλευτές Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ Κανελλοπούλου Μ και κ Χατζηλάμπρου Β χαιρέτισαν την εκδήλωση και για μία ακόμα φορά έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα της Αιγιάλειας 


Στη συνέχεια οι συντονιστές σ Γκουλεμάνης Κ και σ Τριανταφυλλόπουλος έδωσαν τον λόγο στον σ Σταθάκη Γ ο οποίος με την εισηγησή του αναφέρθηκε λεπτομερώς για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε οικονομικά θέματα 


Αποσπάσματα της εισήγησης 
 <<το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου. Επιδιώκει τη σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών, μισθών, συντάξεων και τη σταθεροποίηση των εσόδων με αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα. Έτσι, θα σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και θα αποτρέψει τη περαιτέρω ύφεση της οικονομίας. Από εκεί και πέρα, σημασία έχει η στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από συντονισμένες ενέργειες για την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Καθοριστική σημασία έχει το τραπεζικό σύστημα όπου η σταθεροποίηση του συναρτάται και από την αποκλιμάκωση των “κόκκινων δανείων”.>>

Περί συμμαχιών για κυβέρνηση 

<< Η πάγια στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συμπαραράταξη των πολιτικών δυνάμεων, από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο μέχρι και το σύνολο της Αριστεράς. Υπάρχουν προφανώς διαφορετικές απόψεις και αρνήσεις για συνεργασία από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς,  εν τούτοις οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες και το διακύβευμα διαφορετικό, όποτε όλες οι δυνάμεις θα κριθούν και στο θέμα αυτό. Στο αντιμνημονιακό μπλοκ προφανώς εντάσονται και μη αριστερές δυνάμεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αλλά η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο φαντάζει μάλλον δύσκολη.

Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ετέρους ή ΓΚΑΝΣΤΕΡ?

Η Τρόικα κινείται εκτός κανόνων και δρα εν πλήρη αυθαιρεσία και κατά περίπτωση στις χώρες που είναι εντός των μνημονίων. Παρά την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας, στρέφεται σε όλο και πιο ακραία μέτρα, όπως είναι το “κούρεμα καταθέσεων” για παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ανατροπής αυτών των πολιτικών και εργάζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη ριζική αλλαγή της πορείας διαχείρισης της κρίσης. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, σημασία έχει οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να έχουν πείσει για την εναλλακτική τους πρόταση. Ούτε η κυβέρνηση θα πέσει ως “ώριμο φρούτο”, ούτε οι εκλογές θα προκύψουν αυτόματα.

Το ευρώ ειναι φετιχ ή το εθνικό μας νομισμα?


Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει: ανατροπή του μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και παραμονή στο ευρώ. Το θέμα είναι οι πολιτικές και όχι το νόμισμα. Καμία θυσία για το ευρώ και καμία αυταπάτη για τη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου